Designerlamper Bringer Sommerens Sol ind i Vinteren

Det er en udbredt tanke, at design udelukkende handler om æstetik. Vi forestiller os, at gode designere er dem, der kan formå at skabe noget der ser flot ud. Det er helt sikkert også en stor del af deres opgave, men det er faktisk kun et enkelt lag. En god designer har nemlig fokus på langt mere end bare det umiddelbare visuelle indtryk. Godt design er typisk funktionelt design: det opfylder altså et mål udover at være flot at se på. Når disse praktiske mål i sig selv har en æstetisk eller sanselig værdi, så snakker vi design i verdensklasse.

Et godt eksempel på den slags virkeligt gennemført design er de velkendte designerlamper fra louis poulsen. Hvis man går op i dansk design, så har man med sikkerhed hørt om Louis Poulsen: de har eksisteret som designvirksomhed i mere end 100 år. Spørgsmålet er selvfølgeligt, hvad det er Louis Poulsen gør rigtigt, når deres designs bliver ved med at være populære. Der er mange designere derude, og massevis af kreative sjæle. Der findes også tusindvis af forskellige lamper på markedet, i et hav af forskellige farver og designs. Hvad gør lamperne fra Louis Poulsen til noget særligt?

Designet og førstehåndsindtrykket er selvfølgeligt vigtigt. Her er det værd at lægge mærke til, at Louis Poulsen tager udgangspunkt i danske værdier. Der er altså tale om yderst funktionelle og minimalistiske designs. Lamperne skriger ikke på opmærksomhed, og de er ikke fyldt med fest og farver. De har et ganske særligt udseende, men de skærer ikke i øjnene på nogen måde. Lampen fylder altså ikke mere, i hverken tanker eller synsfelt, end en lampe bør gøre. Louis Poulsen ofrer desuden ikke lampens funktionalitet i jagten på et lækkert design. Hvis en design-idé gør, at lampen bliver mindre god til dens praktiske funktion, så skrottes den. Det er kerne-værdierne i dansk design, og det er noget Louis Poulsen virkeligt har taget til sig. Det gør selvfølgeligt at disse designs falder i god jord hos os danskere. Men den nordiske minimalisme er begyndt at blive populær verden over: sandsynligvis drevet af den grønne bølge, der gør op med meningsløst overforbrug.

Det er dog ikke bare det minimalistiske design, der gør Louis Poulsen til noget særligt. Et flot design, der ikke kommer i vejen for funktionaliteten, er nemlig ikke nok. Det er noget mange designere kan gøre ganske godt, og alligevel er Louis Poulsen i en klasse for sig selv. Det skyldes nemlig, at designs fra Louis Poulsen også sigter efter, at skabe et bedre produkt.

En lampe har til formål, at lyse et mørkt rum op. En dårlig lampe giver et koldt og upersonligt lys, og det har ikke en naturlig effekt i rummet. En god designerlampe fra Louis Poulsen er derimod designet til, at skabe et naturligt lys der fanger hele rummet. Når man tænder en Louis Poulsen designerlampe, så bringer man den skandinaviske sommers sol, ind i de mørke vintermåneder.