Moden Kan Lære Noget af Flotte Uniformer

Der er et eller andet helt særligt over uniformer. Når vi ser en mand eller en kvinde, der har en uniform på, så er det noget vi virkeligt lægger mærke til. Uniformer har en helt særlig evne til at fange vores blikke, og farve vores indtryk af den person, der har uniformen på. Det er specielt interessant, fordi uniformer jo ikke er designet efter den enkelte persons individuelle stil. En uniform har derimod til opgave at signalere individets tilhørsforhold til en særlig gruppe.

Uniformen adskiller sig altså fra modetøj på det punkt. Moden sætter ganske vist nogle retningslinjer for, hvad der er trendy at have på. Men der er tale om meget brede og fleksible ”regler”: og de mest moderigtige mennesker er dem der forstår at bryde disse regler, på en kreativ og personlig måde. Når vi snakker modetøj, så er det værste der kan ske, at en anden har samme tøj på som én selv. Med uniformer er det forventeligt – ofte påkrævet – at flere har det samme tøj på. Der er altså umiddelbart en stor kontrast imellem moden og uniformen.

Men moden kan faktisk lære noget, af de flotte uniformer der findes rundt omkring i verden. Det tager nemlig lang tid for en uniform at gå af mode. Danske politibetjente og soldater får ikke et nyt design af deres uniformer år efter år. Den uniform de har på i dag har ikke forandret sig særligt meget i løbet af de sidste 30 år. Alligevel vil de fleste sige, at uniformen er attraktiv. Den er pæn at se på, og fremhæver personen, der har uniformen på. En uniform er altså designet på en måde, så den bliver ved med at være lækker at se på med tiden. Ville det ikke være herligt, hvis modetøj lærte lidt af denne tilgang til design? Det ville spare os forbrugere for rigtigt mange penge, og samtidig være langt mere bæredygtigt.

Det er derfor jeg er så glad for tøjet fra cp company. Deres tøj er tydeligt inspireret af tankegangen bag uniformer. Det handler nok om, at CP Company har deres oprindelse som en designer og producent af uniformer. De har tydeligvis formået at identificere hvad der gør en uniform tidløs, og bragt disse design-koncepter ind i den mere generelle mode. Tøj fra CP Company er ikke bare flot og moderne i dag: det er også noget, man kan finde frem år efter år. Tøjet er tydeligt farvet af tidens trend og mode, men det er bragt ind i tøjet på en afslappet måde. Du kan altså købet tøjet i dag, og tydeligvis være helt og aldeles med på moden. Men finder du samme tøj frem om 5 år, er der ingen der vil tænke, at det er umoderne.