Smykkerne kom tidligt til verdenen

Smykker har en lang og fascinerende historie, der strækker sig tusindvis af år tilbage til den menneskelige civilisations begyndelse. Fra enkle smykker fremstillet af naturmaterialer som knogler, tænder og skaller til de blændende kreationer af nutidens mesterjuvelerer har smykker været en integreret del af den menneskelige kultur siden tidernes morgen. Hvorfor har vi altid været så tiltrukket af at pryde os med smykker? Nogle siger, at det er en måde at udtrykke vores individualitet og kreativitet på. Andre mener, at visse typer smykker kan bringe held eller beskytte mod onde ånder. Uanset hvad årsagen er, kan det ikke benægtes, at smykker altid har haft en særlig plads i menneskets hjerte.

Så hvor begyndte denne usædvanlige tradition? De tidligste beviser på smykker går tilbage til omkring 100.000 f.Kr., da neandertalerne bar grove halskæder og armbånd lavet af knogler, tænder og skaller. Man mener, at disse tidlige smykker blev brugt som talismaner for at afværge onde ånder eller bringe held og lykke. Omkring 40.000 f.Kr. var de tidlige mennesker begyndt at fremstille mere avancerede smykker af materialer som kobber, guld og sølv. Disse ædelmetaller blev ofte brugt til at skabe smukke perler og vedhæng, som blev sat sammen til halskæder og armbånd.

Fra bronzealderen og fremefter blev smykkerne mere og mere kunstfærdige og komplicerede. Guld var særlig populært i denne periode, da det blev betragtet som et symbol på rigdom og magt. Indviklede guldsmykker blev ofte båret af de kongelige og overklassen som en måde at vise deres status på. I løbet af jernalderen blev smykker mere funktionelle end dekorative. Jern blev brugt til at fremstille ting som ringe, brocher og bæltespænder, som blev brugt til at fastgøre tøj eller holde våben. Kelterne var særligt dygtige til at fremstille smukke og indviklede smykker af guld, sølv og andre ædelmetaller. Et af de mest berømte eksempler på keltiske smykker er Tara-brochen, en smukt dekoreret sølvbroche fra omkring 700 e.Kr.

Indviklede guldsmykker blev ofte båret af de kongelige og overklassen som en måde at vise deres status på. Smykkerne indeholdt ofte et våbenskjold for at vise hvilket hus man tilhørte. Denne traditionelle måde at bære smykker på har IX Studios fundet rigtig meget inspiration i. IX Studios laver traditionelle smykker, som er udformet således de kan bæres unisex og alle med inspiration fra de gamle konger, som var de første til at bære denne type smykker.